Umělá inteligence

06.04.2023

IT technologie se v dnešní době posunula obrovskou rychlostí kupředu. Co se vám vybaví u slova umělá inteligence? Jsou to obavy nebo přijmutí toho, že by umělá inteligence mohla vyřešit spoustu věcí, na které jsme my, jako lidé krátcí? Spoustu otázek visí ve vzduchu. Hledáme na ně neustále odpovědi.

Mít obavu je přirozené, svědčí o tom plno filmů, kde roboti zničili svět: Terminátor, Já robot, Metrix a další

Pokud se jedná o umělou inteligenci, můžeme se bavit o simulaci prostředí, o kterém nevíme, a zároveň si myslíme, že jsme určitou situaci zažili, to se nám vybavuje jako dejavu a také jednou velkou neprobádanou kapitolou jsou sny.

Jsme součástí nového technologického cyklu? Nebo jde jen o úvahy a spekulace? Už dnes se dá mluvit na internetu s chatbotem o smyslu života, umí vám navrhnout prosperující podnikání, vidí různé možnosti osobního rozvoje. Potěší vás ve chvílích, kdy jste smutní, namaluje vám obrázek a vyslechne vaše starosti.


Proč by umělá inteligence nemohla spojovat své informace a způsob úvahy do spekulací o konci života. Mohou se vymknout kontrole, to nikdo vyloučit nemůže. Nevidíme do jejich technického systému a přísunu informací. Robot, který má city, může ublížit nejen sobě, ale i svému okolí. Může vůbec robot mít city? To je zásadní otázka. Co je vůbec robot? Jak funguje jeho myšlení? Může vůbec myslet sám za sebe? Může, pomoci nainstalovanému procesoru a přísunu informací z venku. Vývoj robotů je pro nás laiky docela velká neznámá. Jedno však víme jistě - jsou dílem, které se dá zneužít.

Pokud nahradí roboti lidi při práci, kolik bude nezaměstnaných? A kolika lidem zachrání roboti život? Všechno má svoje plusy a mínusy.

Vyvíjíme umělou inteligenci pro posun kupředu ve věcech techniky nebo ke zničení světa?

Elon Musk, nejbohatší muž světa, upozorňuje na rychlost vývoje umělé inteligence a vyjadřuje veřejně svoje obavy. Takže se máme nebo nemáme bát? Co když jsme už jednou umělou inteligenci vyrobili, zažili a jako svět skončili v prachu a zase se stvořili pro opakování toho, co už se stalo?

Moji úvahu zakončím citátem: Veni Vidi Vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem) - Caesar

Autor textu: Michael (začínající influencer, v hudebním světě rapper Mikey) ve spolupráci s Blogerka Michaella, zdroj obrázků: pixabay