Jak porazit nachlazení a posílit imunitu?

26.11.2023

Já sama jsem příznivec teplé kávy po ránu, ale dobrému čaji během dne opravdu neodolám. Je neocenitelný hlavně v podzimních a zimních dnech, kdy teplota teploměru klesá směrem k nule. 

Mám moc ráda mátový, pro jeho chuť a vůni. Bylinkový pro léčivé účinky. Ovocný jako vzpomínky na léto. Jasmínový pro vůni a kouzlo prožité chvíle. Jaký čaj máte oblíbený vy?
Říká se, že jeden nebo dva čajové šálky denně slouží jako prevnece proti zdravotním problémům. Hlavně pokud se jedná o zelený nebo bylinný čaj. Lidé, kteří pijí čaj mají nižší riziko rakoviny, mrtvice a menší výskyt zubního kazu. Za vše můžou polyfenoly – účinné antioxidanty, které chrání naše tělo před poškozením.

Bylinné čaje jsou určeny hlavně pro ty, kdo věří jejich léčivé síle. Ale to neznamená, že si ho nemůžou vychutnat i ostatní. Mnoho druhů bylinných čajů nádherně voní a také dobře chutná. Do některých přidáváme med nebo kapku citronu, jiné pijeme jen tak čisté. Taková malá čajová lékárnička se doma neztratí.

Je váš žaludek často neklidný?

  • Pak si udělejte zázvorový čaj. Můžete použít sušený nebo čerstvě nastrouhaný. Slouží jako prevence proti nevolnosti.

Trpíte nachlazením a trápí vás kašel?

  • Bez čaje to v takovém případě nejde. Výborný je s medem a citronem. Muži by do toho nejraději přidali i rum. Proti nachlazení pomáhá čaj z černého bezu, mateřídoušky nebo diviznový čaj. Jako prevence poslouží lapacho.

Míváte bolesti hlavy?

  • Opět pomáhá zázvor, který má protizánětlivé účinky. Bolest tlumí rozmarýnový čaj nebo černý čaj s hřebíčkem, čaj z květů ibišku. Častou příčinou bolesti bývá dehydratace, proto nezapomeňte denně přijímat dostatek tekutin.

Pálí vás žáha?

  • Podle bylinkářů pomáhá čaj ze semen anýzu, kmínu a fenyklu. Stačí cca 2 lžičky semen přelít vroucí vodou a nechat asi deset minut vylouhovat. Také pomáhá skořice a kardamon jako teplý nápoj. Nápoje před použitím sceďte. Žáha by se měla po chvíli uklidnit a přestat pálit. K neutralizaci kyselosti pomáhají i zeleninové šťávy: z červené řepy a mrkve.

Potřebujete se vypotit z horečky?

  • Na pocení a urychlení celého procesu nemoci je výborný řebříčkový čaj, čaj z černého bezu, zázvorový čaj. Stačí tyto nápoje vypít a proces pocení může začít. 

Pokud máte běhavku 

  • pomoc nabízí černý čaj, který obsahuje taniny, stahující látky zmírňující zánět. Stejné látky obsahuje ostružinový čaj nebo čaj z maliníku.

V případě problémů s trávením a plynatostí

  • Úlevu od bolesti žaludku přináší heřmánkový čaj nebo mátový. Čaj z kardamonu zase pomáhá trávit jídlo. Na větry a celkovou plynatost zabírá fenykl, kmín, anýz. Proti bolesti břicha je dobrý levandulový čaj. Oleje, které obsahuje mají zklidňující vliv na křeče po jídle.

Nejste ve své kůži? Potřebujete uklidnit?

  • Meduňkový čaj dokáže navodit dobrou náladu a klidný stav, slouží jako příprava na spánek. Stejně tak působí levandule, dobromysl nebo třezalka.

A co taková očista těla, posílení imunity a močové cesty?

  • Na očistu těla od nečistot je výborný čaj z kopřivy. Imunitu posiluje v chladnějších dnech čaj ze šípků, rakytníkový čaj nebo čaj maté. Na močové cesty se doporučuje pít čaj z brusinek.

Na světě se vyskytuje 500 tisíc bylin, dřevin, rostlin a věda jich stihla prozkoumat asi 3 tisíce. Je pozoruhodné, že každá objevená bylinka a rostlina má své specifické využití a slouží pro podporu léčby různých potíží. Příroda je pro nás zdroj obrovské pomoci. Souhlasíte?

O čaji řekl anglický spisovatel Peter Anthony Motteux:

"Čaj, potěcha nebes, pravé bohatství přírody, tišivý lék, záruka zdraví, poradce státníků, panenská láska, nektar múz, nápoj lásky. "

Blogerka Michaella
(zdroj informací – citaty.net, knížky o bylinkách a čajích, osobní zkušenosti, rady babiček / zdroj obrázků: pixabay)