Pečovat o svůj domov je důležité

05.04.2023

I když možná máme pocit, že zima ještě úplně neodešla a bojuje s jarem, úklidu doma nic nebrání a můžeme se v klidu do toho pustit. Blíží se Velikonoce, takže pořádek, uspořádanost věcí a výzdoba vnitřních prostor každého domu nebo bytu je fajn, hlavně pokud chceme pustit jaro i do našeho prostoru, kde trávíme čas a odpočíváme po náročném dni sami nebo s rodinou. Domov je vizitka každého majitele nebo podnájemníka.

Jak bydlíme ukazuje, jaký vztah máme k věcem, lidem, zvířecím mazlíčkům, rostlinám, i k sobě

Co si budeme povídat. Nepořádek nikomu neprospívá a domovu ubližuje. Kde je špína, prach, zbytky jídla na talíři, uvadlé květiny, odpadky nebo rozházené oblečení, tak se většinou nedaří a ve všem je chaos, i v životě toho, kdo v takovém prostoru bydlí. Také plísně na zdech nebo špinavé vstupní dveře domovu nesvědčí. 

Nepatřím k úplným puntičkářům, kteří nesnesou špetku prachu na poličce nebo pomačkaný roh ubrusu. Ani k těm, kdo pořád myjí okna a vytírají nonstop podlahu. Něco na tom pravdy je, že podle toho, jak se cítíme, tak vypadá i prostředí kolem nás. Většinou díky nedostatku času nebo díky vnitřní vyčerpanosti vznikají kupy špinavého prádla vedle pračky, na kuchyňské lince se kupí špinavé nebo neuklizené nádobí a kytky žádají o vodu. 


Je to znát, jak se cítíme, tak se cítí i náš domov

Nevím, jak vy, ale já dělám pořádek ráda. Pokud je na to dost času, tak mu věnuji tolik hodin, kolik moje domácnost vyžaduje. Někdy dělím práci na dva i více dni. Záleží, o co se jedná. Každá věc by měla mít své místo, vše by mělo být přehledné a čisté. Sedněte si a podívejte se očima návštěvy, co by jejímu pohledu neušlo. Odřená skřínka, špína pod topením, fleky na dveřích, špinavá vana, umaštěné dvířka na kuchyňské lince, neutřený prach na stole a podobné nedostatky vyřešte dříve, než nějaká návštěva dorazí.

Oblečení, které nenosíte více jak rok se doporučuje podarovat jiným, nebo vyhodit do kontejneru na oblečení. Vaši skříni to jen prospěje. Sama zjišťuji, že někdy nakupuji zbytečně moc věcí a pak zabírají místo. Během toku času se věci sbírají a skříně jsou přeplněné zbytečnostmi. Máte také ten pocit? Hodně věcí, hlavně různé kousky nábytku skončí ve sklepě, kde se opět hromadí a pak odvážejí do sběrného dvoru. Je potřeba se zamyslet a možná i uskromnit a nekupovat zbytečně moc věcí. Mám zapsáno jako důležitou prioritu, na které musím zapracovat, protože já si náš byteček ráda šperkuji a vždy najdu něco pěkného, co se hodí, ale někdy je toho až příliš.

Domov je důležité místo, kde by měl být pořádek. Nezapomeňte na to. Domov je naše vizitka a žije také svým životem. Pokud bude čistý a útulný, bude se nám dařit v životě a budeme spokojeni. Kdo o svůj domov pečuje, tam se rodina a návštěvy rády vrací a my se v něm cítíme příjemně. 

Text: Blogerka Michaella, zdroj obrázku pixabay